Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Óvodakezdés - Nehéz az elválás, de megkönnyíthetjük!

Az óvodakezdés mind gyermekünknek, mind nekünk óriási nehézség lehet, hisz most fog az édesanya és gyermeke először elválni egymástól és bizony az elszakadás egyik félnek sem lesz könnyű. Fontos már előre felkészíteni mind magunkat, mind a gyerekünket erre az elkerülhetetlen eseményre, ehhez próbálunk most néhány hasznos tippet adni.

Fontos, hogy az óvodába szoktatást érdemesebb jóval hamarabb elkezdeni, mint pár héttel az esemény előtt. Ehhez az első lépcső, hogy engedjük a gyerekünknek az önállóságot. Biztos, hogy kemény dió lesz kivárni míg eltudja fogyasztani a reggelijét vagy felhúzni a kis zokniját esetleg megtanulja a tv-t rávenni a kedvenc mese csatornájára. A lényeg, hogy hagyjuk, hogy kicsit önállóvá válljon még ha ez nehéz is. Ez a későbbiekben könnyíteni fog az elváláson, amikor az oviba szoktatásra kerül a sor.

Nagy segítség lehet ebben az apuka, aki könnyedebb hozzáállásával alapvetően segíti az önállóság kialakulását.

Hasznos "trükk" lehet az óvoda első napjaiban, ha bekísérjük gyerekünket az óvodába és megvárjuk vele, amíg bemegy. Előtte hasznos lehet még, ha beszélünk vele az óvodai létről, élményekről, hogy legyen előzetes benyomása erről az egész szituációról.

Még jobban megkönnyítheti a dolgot, ha esetleg magával visz egy-két kedvenc tárgyát. Egy imádott plüssfigurát, a kedvenc takaróját, párnáját esetleg. Külön izgalmas lehet, ha egyedi ovis dolgai vannak, mint például a nálunk is kapható unikornisos ovis szett, melyet egyedi igényekhez szabhat az anyuka vagy a kis fiúknak egy izgalmas hajós szett. Ugyanígy lehet akár egy egyedi óvodai jele a gyereknek, esetleg egy egyedi műanyag bögréje is. Ezeket ha már otthon is elkezdi használni és magával viheti az új helyre, sokkal könnyebb lesz a beilleszkedés.